Reklama
 
Blog | Zdeněk Dvořák

Zkuste tyhle vánoce udělat eco a reco. O co jde?

Ekonomika se momentálně nevyvíjí dobře a mnohde se ukrosvnění bude týkat i vánočních dárků. Současně také sledujeme zrychlování klimatických problémů, nakonec poslední dny v říjnu s teplotami před 20 stupňů u nás máme všichni v živé paměti. Pojďme to skloubit a podívat se, jak na Vánoce můžete nakoupit  pěkné věci, které budou budou eco friendly a  se zajímavou cenou.

Slyšeli jste už pojem re-commerce? Jde o rostoucí trend prodeje už použitého zboží v dobré kvalitě. Všichni dobře známe second handy, kde koupíte leckdy opravdu kvalitní oblečení v dobrém stavu za drobné. Recommerce se ale s nástupem internetu zakusuje i do dalších segmentů.

Tak třeba knihy.

Už několik let u nás působí třeba Knihobot, což je takový online antikvaritát. Můžete tam knihy prodat, dokonce si pro ně sami přijedou. Hlavně je tam ale někdo jiný – tedy také vy – může koupit. Cenově vyjdou levněji, než nové knihy – stav předem víte a ovlivňuje cenu – a někdy tam najdete v papírové podobě i poklady, které marně sháníte už dlouho. A nemusíte nikam jezdit.

V módě a online re-commerce tlačí větší značky, třeba Zalando se svou sekcí pre-owned.

Věci domů, které sice nejsou z první ruky, ale jsou pečlivě vybrané, aby byly skutečně eko, u nás dlouhá léta prodává Econea. Vyplatí se je sledovat dlouhodobě – nejlépe newsletter – protože každý měsíc plošně zlevní jednu vybranou značku. Najdete tam vše od kosmetiky a drogerie až po různé domácí drobnosti a doplňky stravy.

Kdo shání počítač, tablet nebo mobil, tomu doporučím Počítarna.cz. Sám jsem tam koupil už dva notebooky. Jde o pečlivě repasované stroje s normální zárukou dva roky.

Znáte nějaké další obchody s použitým zbožím?

Reklama