Reklama
 
Blog | Zdeněk Dvořák

Neuronky, kam se podíváš

Pokud se pohybujete online, neunikla vám vlna neuronových sítí, které umějí tvořit obrázky nebo upravit podle relativně jednoduchého zadání. Co to znamená pro budoucnost lidí, kteří se živí tvorbou vizuálního obsahu? A už jste nějakou zkusili?

Jména jako DALL E nebo Stable Difusion jsou velmi populární. Tvořit obrázky už ale umí i třeba populární online editor Canva či méně známý Imajinn, který zaujal přímou integrací do publikační platformy WordPress.  Připravit takové systémy není žádná sranda. Všechy takové sítě se nejprve musejí naučit. Učí se poznáváním z obrázků. Pamatujete na všechny ty zábavné aplikace, které vám z vás udělaly seniora? Ty mimo jiné krmily první modely na rozpoznávání.

Google Fotky zdarma také sloužili k tomu, aby Google svoji obrázkovou AI vytrénoval. Nyní už to umí a tadá! Fotky nad celkovou velikost 15 GB už si musíte zaplatit. Mise splněna.

Trénování je ale jedna fáze. Některé sítě tak slouží hlavně k hledání. Už zmíněné Google Fotky, nebo obrázkové hledání přes Google či jejich aplikaci Lens. V Česku podobně funguje obrázkové hledání agregátoru nábytku a dekorací Biano. Jejich vizuální hledání výrobků toto umí už několik let a nově AI pohání i nástroj pro tvorbu moodboardů Biano Studio. Nikdo totiž neivestuje velké peníze do tvorby sítě, aby na ní pak nevydělával.

To samé se děje se sítěmi, které svoje „znalosti“ přetavují do tvorby obsahu. Zkoušet je můžete zdarma a už dávno nejsou na pozvánky, jako tomu bylo nedávno. Ale zkoušení je omezené a nastupuje placení. A už jednoduché srovnání kapacity a ceny proti placeným fotobankám ukazuje, že dokáží být i levnější. Má to ale háček.

Výstupy z AI generátorů jsou aktuálně technicky omezené například rozlišením 1024 x 1024 pixelů. To se hodí možná na web, ale do tisku už nikoliv. A i leckde na webu potřebujete lepší kvalitu. Také ne každé zadání lze splnit. To mimo jiné dává hezkou příležitost pro lidi, kteří se naučí jazyková zadání pro tvorbu obrázků tvořit.

Připraví to někoho o práci? Ale jistě. Různé abstrakce nebo bezduché ilustrační obrázky, které vídáte v médiích, už bude muset nikdo fotit. Na drobné retuše už nemusíte shánět profíky, se službami jako MagicEraser nebo Cleanup Pictures to zvládnete i sami. Existuje už nápad, kdy AI vaši profilovou fotku dodělá do různých scenérií (vy v Porsche a podobně).

Ale nejspíš vznikne i speciální proud, který bude hrdě deklarovat, že „náš obsah je human made“.

To celé je pokrok. S nástupem strojů dělníci útočili na továrny. A lidstvo přežilo. Hlavní se nebát a přemýšlet, kde je vaše místo v novém světě, pokud se bojíte, že ten mizející starý o něj připraví i vás.

Další čtení: Reco Vánoce?

Reklama