Reklama
 
Blog | Zdeněk Dvořák

Krize jako příležitost?

Budoucí týdny a měsíce straší obrovské množství lidí. Vše zdražuje. Pro ty, které netrápí přímo obavy o holou existenci, ale věří, že zchudnou, mám pár tipů, jak hrozby obrátit v příležitost pro zdraví a udělat tak něco pro sebe.

Val pod studenou

Dražší energie se nevyhnou nikomu. Dobré rady, jak ušetřit za elektřinu nebo topení, si najdete všude po internetu. Ne všechny se hodí všem a mnoho z nich vyžaduje napřed nějaké investice. A na to každý nemá. Mám ale tip na něco, co může udělat skoro každý. Co ale z nižších teplot vytápění udělat příležitost?

Začnete se otužovat.

Průměrná spotřeba teplé vody na den a osobu je okolo 40 litrů. Norma udává mezi  36 až 67 litrů [zdroj]. A ty musíte ohřát.

Co když jich budete potřebovat jen polovinu nebo méně? Tipnu si, že většinu této spotřeby dělá sprcha nebo koupel obecně. Když se naučíte sprchovat studenou, ušetříte. Navíc posílíte své zdraví.

S vyšší odolností vůči chladu pak můžete doma i méně topit. A jsme zase u ušetřených peněz.  Jestli vám otužilost vydrží, budete mít menší náklady na teplo už navždy. P.S. šetřit vodou se vyplatí už principu.

Nehul

Další tip na úsporu a lepší zdraví je z kategorie Cpt. Obvious. Kuřáci mají skvělou příležitost vzdát se návyku. Průměrná cena balíčku cigaret byla v roce 2021 podle celní správy 102,40 Kč. Každý kuřák si tak snad spočítá, jak velkou úsporu dokáže udělat. Znám lidi, co prokouří řádově tisícikoruny měsíčně, jejich příjem přitom není ani zdaleka na úrovni průměrné mzdy. Jak moc by se jim zlepšila ekonomická situace je úplně jasné. O zdravotních benefitech nemluvě.

Na kolo

Pokud jezdíte do práce a nemáte to daleko, je kolo ideální kombinací nízkých nákladů a zdravotních přínosů. Není samozřejmě pro každého, ale kromě deště se na kole dá jezdit prakticky celý rok, když se dobře vybavíte.

Zdravější jídlo

Rostoucí inflace nutí lidi přestat kupovat některé typy potravin nebo hledat levnější alternativy. I tady můžete být chytří a obrátit to v příležitost. Je to sotva pár let, co Česká republika opustila světovou špičku ve výskytu rakoviny tlustého střeva [zdroj], kde jsme byli nejspíše kvůli tomu, co zde máme rádi. Uzeniny a nadbytek tuku obecně. V kombinaci s obezitou (Každý pátý Čech je  obézní a čeští muži jsou na 3. místě v Evropě, pokud se hodnotí nadváha) je to jasné.

Volbu náhrad nechám na vás, internet je plný návodů na zdravé jídlo. Kdyby vás zajímal můj tip, je to hummus. Váže na sebe vodu a rychle zasytí. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík a koupíte jej v mnoha různých ochucených variantách.

Učte se nové věci

Možná budete muset omezit některé dražší koníčky nebo placené služby. Co s volným časem? Naučte se něco nového. Informační dálnici dnes používá přes 80% Čechů[zdroj]. Kromě balastu a kýblů nenávisti na soociálních sítích je na ní plno vzdělávacích aplikací a videí zdarma. Stačí se jen zamyslet, co vás baví, nebo by mohlo a zkusit se to naučit. Vedlejšák se hodí každému a stačí jen pár hodin měsíčně. Já se takto před 12 lety rozhodl a za další dva roky se můj vedlejšák změnil na hlavní příjem.

Chcete ode mě číst více? Bloguji i na ZdenekDvorak.cz. Mé články o technologiích najdete na GeekLife.cz. O bydlení píšu pro Obydlíčko a Inlivi.

Reklama